zaterdag 31 oktober 2015

BAKJE BREIDZJEN, BREIEN! IN FRYSK MUSEUM TE LJOUWERT, MARIE ANTOINETTE, EN NOG EENS BRAZILIAANSE AVONTUREN

Er is deze weken zoveel gebeurd dat ik niet weet waar te beginnen. Chronologisch dus maar....

Zaterdagmorgen 17 oktober met Loret naar Franeker getogen voor een heel druk en gezellig Bakkie Breien bij Nynke Seldenrijk. Geweldig wat een opkomst en opnieuw wat een enthousiasme. Vaak was het muisstil: de 10 stitch blanket vroeg nogal wat aandacht van de dames. De resultaten van deze inspanning lieten zich al snel zien op FB.


Het begin van de 10 stitch blanket van Elly van der Wielen. Thuis heeft ze er direct maar een variatie van gebreid....


De 10 stitch blanket is een patroon van Frankie Brown. Al haar patronen zijn gratis te downloaden. In ruil vraagt zij een bijdrage voor het kinder leverziekte fonds.De opbrengst in dit fonds wordt gebruikt voor onderzoek naar leverziekten bij kinderen en als ondersteuning voor families met een kind met deze ziekte.
Deze ontwerpen zijn zo ingenieus dat het echt de moeite waard is even een kijkje op Ravelry te nemen!
Er is zo intensief en geconcentreerd gewerkt dat we totaal vergeten zijn de jarige te feliciteren en nogal abrupt en veel te laat stapten wij de auto in richting Leeuwarden voor de opening van de expositie BREIEN! in het Frysk Museum.Deze tentoonstelling is geïnitieerd door Gieneke Arnolli, conservator mode en textiel bij het Fries Museum. Samen met haar team geeft ze een prachtig beeld over breien van vroeger tot nu. Het is een afwisseling van oud ambacht, kleurrijke hedendaagse kunst en schitterend werk van jonge (mode)ontwerpers en alles wat daar tussen in zit, op een fantastisch sprookjesachtige manier neergezet.

Omdat ik in de rol van Marie Antoinette de opening heb mogen bijwonen heb ik (helaas) niet heel veel van de expositie kunnen zien. Dat betekend dus snel terug naar Leeuwarden om de hele expositie te kunnen zien, te voelen en soms zelfs aan te mogen trekken!


Zo veel indrukken, zo veel mensen gezien en gesproken waaronder 
Zoe Landau Konson bij   haar fascinerend kunstwerk, een moeder en haar dochter die mij al breiend volgenden van de ene naar de andere zaal. Aart Korsuize bij zijn Fries gebreide grootheden en veel andere mensen waarvan ik de naam niet ken maar die wel zo vriendelijk waren een stukje voor mij te breien... Hoe koninklijk kan het zijn.....!!

Thuisgekomen het nederig leven van een 'gewoon' onderdaan weer opgepakt:

Het ene poppenkind is aangekomen in Brazilië. Zo te zien bevalt het haar best in de warmte naast het Hollandse schaap: Kadori. De andere pop ook maar weer eens ter hand genomen, zij wacht al een jaar op wimpers, mond, haar en kleding. Rok en trui liggen nu geblokt en wel te drogen, morgen dus eindelijk klaar.


Last but not least op 23 en 24 oktober de Brei en Haakdagen in Zwolle..... Ik ben van het ene enerverende evenement in het andere gevallen, het kan niet op! 


De 'Bets van Holland' zijn hier geïntroduceerd: zachte kwaliteit wol van diverse schapenrassen uit Nederland. Prachtig geverfd door Loret en gewassen en gekaard door Joke Blokland. Wat een inspirerende en kleurrijke beurs! Ik heb niet veel meer dan de stand en het atelier van Loret Karman gezien, verbijsterend veel mensen langs zien komen (de organisatie meldde na de eerste beursdag dat er 1700!! bezoekers geweest zijn....). Opnieuw bekende en onbekende mensen ontmoet, de mooiste brei en haakwerken gezien, prachtige verhalen, kleuren en wolletjes.

Op beide dagen heb ik een workshop Schaduwbreien of een betere omschrijving in het engels: Illusion Knitting gegeven. Spannend maar weer zo leuk te zien hoe enthousiast en gefocust er gewerkt wordt. Het uur vliegt om, gelukkig gaat iedereen naar huis met een goede basis om verder te gaan.

En nu weer terug naar het gewone leven: de Chickadee afmaken, de Basics van The Knitting Guild Association weer oppakken en voorzichtig aan eens gaan bedenken wat het volgende project gaat worden na het vest.... Vervelen hoef ik me in ieder geval niet!
Op de valreep: klus geklaard!!
Ze is aangekleed......


6 opmerkingen:

  1. Haha, Hetty. Mijn blog is heel oud en ik doe er niets (meer) mee. Crazy quilting vind ik ook leuk om te doen, maar heb geen tijd omdat ik liever brei en haak. Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk Hetty, met veel plezier gelezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow wat een geweldige ervaringen bij elkaar. Hoop dat je er met volle teugen van hebt genoten.

    BeantwoordenVerwijderen