VOORJAAR!!

De winter was eentonig en grijs. Na lang op de zon gewacht te hebben in maart eindelijk  een paar mooie dagen. De bollen en planten begonnen direct al uit te lopen, de vogels op zoek naar een geschikte plek om te nestelen.
Deze prachtige dagen waren amper voorbij en wederom was  het hartje winter: vrieskou en nachtvorst. Brrrrr.......
Gelukkig werd het in april zomer: ruim 25 graden gevolgd door opnieuw koud en verschrikkelijk nat weer. Nu lijkt het de goede kant op te gaan.




Het grillige weer blijft: heel warme dagen wisselen af met dagen die zomaar 10 graden kouder zijn dan de dag daar voor. Toch doet alles in de tuin wat het doen moet: het groeit en bloeit.
De foto hiernaast is van een groenling in het rijk bloeiende appelboompje.




Hield ik mijn hart vast bij de nestelende vogels: het kwam allemaal goed, eitjes werden gelegd en de eerste kinders zijn al uitgevlogen. 
De specht heeft in april een aantal malen de spreeuwen nestkast onderzocht en heeft zich bedacht.
En nu in mei zijn er in de tuin weer 3 nestkastjes bezet. Uit 2 kastjes klinkt al luid gepiep en vader en moeder koolmees vliegen af en aan om de kleintjes te voederen.  
In en om de tuin heeft het winterkoninkje zijn verblijf: net achter de heg hoor ik ook al verdacht veel gepiep. Verder zie ik regelmatig een merel paartje, het roodborstje, veel groenlingen en allerlei soorten meesjes en vinkjes.
Al deze vogels hebben de pas aangelegde vijver ontdekt en komen daar heerlijk badderen of gewoon even wat drinken en soezen aan de waterrand.







Vanuit de Rhododendron houdt het roodborstje alles in de gaten terwijl de merel de vijverrand verkend.....



Planten en bloemen doen hun best: er heeft al zoveel prachtig in bloei gestaan: de sneeuwbal is schitterend geweest dit jaar, evenals de krent, tulpen, voorjaarsbollen, te veel om op te noemen! De afgelopen week is er dus in en om de vijver geplant: natuurlijk de broodnodige zuurstofplantjes en nu ook oever- en randbeplanting. De rozen laten hun bloemen al weer zien, de akelei, sering en al wat niet meer ook in volle pracht!






Verder moet er nog vermeld worden dat vrijwel van het begin af aan een kikker, weliswaar een bruine in plaats van mooi groen, zijn of haar intrek heeft genomen in het water. De dotter bloem is het domicilie, dat betekend dat deze regelmatig op de kop in het water ligt!



Last but not least: Spook heeft het nieuwe water ontdekt en vind dat ook al héél leuk!











Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

PAESENS MODDERGAT, 't FISKERHUSKE en WADDENWOL

TÓCH LENTE ......

BAKJE BREIDZJEN, BREIEN! IN FRYSK MUSEUM TE LJOUWERT, MARIE ANTOINETTE, EN NOG EENS BRAZILIAANSE AVONTUREN