vrijdag 8 juli 2016

HAUTE COUTURE
Een lesprogramma met de naam Haute Couture.... Dat legt de lat hoog!
Gelukkig durfde ik het aan! HC is het lesprogramma van Loret Karman   waarin geleerd wordt hoe een vest op je eigen maat te breien. Op de Weversmarkt van 2014 heb ik laten weten dat ik de cursus heel graag wilde doen en september 2015 was het dan eindelijk zo ver: tijdens de 5 lessen van HC 1 leerde ik samen met een aantal andere dames een prachtig vest te breien. Allemaal het zelfde item: de Chickadee van Ysolda Teague uit het boek Little Red in the City.
Ook al is dit eerste vest een veredeld soort proeflap: het moest gebreid worden met de mooist denkbare wol....
Het werd Alpaca van in Nederland gefokte dieren en geverfd door Loret in bijna fluoriserend pink!

Boek aangeschaft, gelukkig had ik al super fijne (rond)breinaalden, voorzien van markers (nog nooit eerder gebruikt), potlood en papier naar les 1. Veel informatie,

het opnemen van de maten en starten met een proeflap.
En niet zo maar één: qua grootte bijna gelijk aan een achterpand!!


Na de tweede les steken opzetten en beginnen aan het werkelijke vest. Feest!! Het garen breit fantastisch, zo zacht en gelijkmatig. Ook de kleur is genieten! Het is bijna jammer om elke les maar tot een bepaald punt te 'mogen' breien: het liefst als een diesel lekker door breien tot het eind! 
Toch zo blij dat er elke keer een onderbreking is om verdere informatie te krijgen en allerlei technieken aan te leren en te 'moeten' onderzoeken.  Over de 'normaalste' zaken zoals opzetten en afkanten, dingen die elke breier gewoon doet, valt nog zóveel te zeggen en dus te leren. Mooi steken leren opnemen, afwerken etc... zo veel geleerd!
Eén van de meest sprekenden voorbeelden is het leren short rows (verkorte toeren) te leren breien: 


De aap (links) heb ik voor de HC cursus gebreid naar beste kunnen. Kikker (rechts) heb ik gebreid na de cursus en dus na tekst en uitleg over de techniek en het leren kennen van de diverse methodes om short rows te breien...

En dan vlak voor de Brei en Haakdagen in Zwolle is het vest bijna klaar! Alleen de band moet er nog om heen gemaakt worden en er moeten nog knoopjes gevonden worden.
Na veel wikken en wegen vind ik precies de goede, vintage glas knoopjes.


Inmiddels wordt het vest vaak gedragen en ben ik nog steeds apetrots op het resultaat. Die trots wordt ook wel gevoed doordat bijna iedere keer dat ik het vest aan heb er wel één wild vreemd mens is die een lovende opmerking over dit vest maakt! Er wordt absoluut onderkent dat dit niet zo maar een kledingstuk is, maar iets waar heel veel tijd, kennis, liefde een aandacht en besteed is. Dit bewijst maar weer eens dat als je iets leren wilt, kies dan de allerbeste docent die je kent!

Nu weer met heel veel plezier verder studeren: Haute Couture 2 en dit zelfs voor de 2de keer!
De eerste HC 2 heb ik in Franeker bij Nynke van Selden Sá gevolgd: 'mijn' Bakkie Breidzjers volgden HC 1 en daar wilde ik zo graag bij zijn dat ik een door Loret aangepast programma kon volgen.
Opnieuw heel veel geleerd: o.a. een 'mini' gemaakt om te leren van een heel summier patroon een passende trui te maken.

En dan nu HC 2 in Haarlem bij Karin van Breien en zo . Ook weer een super gastvrije winkel met de mooiste garens. Deze lessen wil ik gebruiken om de Pink Memories van Isabel Kraemer te maken. De zoektocht naar het juiste garen was dit keer niet zo eenvoudig. Uit de eerste keuze kwam niet het gewenste resultaat: het materiaal niet stevig genoeg voor dit model trui.
De mooiste garens waaronder Mohair van Adèle, Lace en Merino 16 micron van Loret Karman Handdyed Yarn & Knitting en toch afgekeurd voor dit project: te weinig 'bite'

Dit wordt het wel:
Alpaca Sport, 80% alpaca / 20% merino
handgeverfd van PoloandCo 


........ wordt vervolgd.......
4 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk verslag weer Hetty. Zo blij jou en Loret te kennen en zoveel prachtige dingen van jullie te leren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel Fransien, wat een lief compliment!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Smaakmakend stukje
  Grtj
  Igna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hetty,

  Wat een leuk verslag en wat een prachtig vest heb je gemaakt ! Inderdaad het begint bij een goede basis, de beste materiale dan krijg je een mooi resultaat waar je jaren plezier van heb !

  Liefs Tine

  BeantwoordenVerwijderen